Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii“ se deschide prin cea de-a XVI-a ediție către varietate și inedit, oferind un regal al artelor frumoase în care sunetul, imaginea și ambientul se îmbină pentru ca muzica să atingă și să facă să vibreze sufletul și spiritul unui public tot mai tânăr.
TINERETE
Cea de-a XV-a editie isi propune ca unul dintre conceptele directoare ale Festivalului International “Enescu si muzica lumii” sa fie acela de tinerete, ce capata o multitudine de sensuri in functie de unghiul din care este privit. Festivalul aduce pe scena artisti consacrati din toata lumea, dar pune mai ales in lumina tineri talentati care prin studiu si pasiune aduc un suflu nou in interpretarea marilor clasici. Aceasta editie ce se distanteaza de canoanele si rigorile de la editiile trecute, dar care ramane totusi puternic ancorata in eleganta si armonia specifice muzicii clasice, se deosebeste de cele precedente prin interesul pe care il acorda cuceririi publicului tanar prin imbinarea recitaturilor de muzica cu pictura si proiectia de foto-video in spatii neconventionale.
VARIETATE
Festivalul International “Enescu si muzica lumii” isi afirma inca din titlu deschiderea spre varietate, iar cea de-a XVI-a editie vine sa intareasca aceasta idee prin includerea in programele muzicale a unui numar impresionant de lucrari din perioade diferite, apartinand unor stiluri variate, interpretate de artisti din toata lumea. Festivalul aduce publicul in afara salilor de concert, in spatii ce completeaza prin atmosfera specifica mesajul emotional al muzicii. Concertele sustinute in aer liber, in libertatea oferita de spatiul citadin sub forma parcurilor sau in biserici ofera publicului o noua perspectiva asupra muzicii clasice, prin impresia oferita de muzica traita odata cu tumultul vietii de zi cu zi, prin conectarea lumii imaginare a creatiei artistice cu lumea reala. Conceptul de varietate, pe care ni-l propune in acest an Festivalul International “Enescu si muzica lumii”, este foarte bine sustinut de evenimentele ce presupun imbinarea muzicii cu artele vizuale, asadar recitalurile de muzica isi completeza mesajul artistic prin expozitii de pictura si proiectii foto-video.
Festivalul International “Enescu si muzica lumii” se adreseaza iubitorilor de muzica, specialisti sau simpli melomani, cu deschidere catre universul unic al emotiilor artistice , oferit de viziunea unor mari artisti ai vietii muzicale romanesti si internationale. Asadar cea de-a XVI-a editie isi insuseste din maiestria interpretativa a acestor personalitati, imbinata cu entuziasmul tinerilor interpreti , capatand el insusi o personalitate proprie marcata in egala masura de eleganta stilului clasic si de inedit. Printre artistii prezenti la cea de-a XVI-a editie se afla nume mari pe plan international, alaturi de importanti artisti romani : Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Maruxa Llorente, Cristian Ifrim, Dorin Marc, Marin Cazacu, Valentina Prunaru, Andrei Licaret, Bianca si Remus Manoleanu.
MASTERCLASS
Festivalul International “Enescu si muzica lumii” isi demonstreza inca odata caracterul dezvoltator prin organizarea unor cursuri de maiestrie de exceptie. Cativa dintre artistii ce ne vor incanta cu arta lor interpretativa vor impartasi tinerilor muzicieni romani din stiinta , cultura si maiestria pedagogica . Asa cum George Enescu, aici la Sinaia, a contribuit la formarea si dezvoltarea unor mari artisti , unii dintre cei mai renumiti interpreti si pedagogi vor sustine cursuri de maiestrie pentru tinerii muzicieni romani, continuand aceasta traditie , ce vor transforma orasul Sinaia in capitala muzicii si a tineretii.