150 de ani de istorie văzuţi prin ochii unui arhitect.
Scrisă cu sufletul, cartea “Sinaia – Oraşul elitelor” spune povestea extraordinară a devenirii oraşului căruia avea să îi fie atribuit rolul de capitală de vară a României, una dintre destinaţiile favorite ale protipendadei, aflat pe ruta Orient Express-ului, loc de întâlnire a familiilor regale europene şi gazdă a multor premiere de anvergură continentală. Arhitectul Dan Nicolae Manea, autorul cărţii, îşi poartă cu dezinvoltură cititorii, într-o manieră relaxată, în incursiuni spaţio-temporale care le vor schimba acestora iremediabil imaginea despre Sinaia, România, tradiţie, cultură, şi despre personalităţile ce au marcat evoluţia acestora.
Cartea surprinde prin perspectiva inedită pe care o oferă viziunea unui arhitect asupra urbei sale. Autorul scoate la lumină momente memorabile din istoria ultimilor 150 de ani, impresionând prin cumulul de informaţii şi fotografii publicate, multe dintre ele prezentate în premieră, prin pasiunea şi generozitatea cu care împărtăşeşte cititorului valorile perene care au plasat Sinaia pe harta celor mai importante oraşe ale Europei.
Nimic nu mai este la fel după ce citeşti această carte! Arhitectura coboară în stradă, oraşul respiră poveştile figurilor proeminente ce i-au marcat existenţa, iar cititorul se simte mândru că este român. Cartea joacă rolul unui ambasador cu alură de avocat! Un avocat al conservării valorilor şi elementelor de unicitate care fac diferenţa. Pare că tot ce a avut România remarcabil şi-a găsit expresie în Sinaia: de la Casa Regală până la cele mai importante figuri ale vieţii economice şi culturale româneşti. Cu un farmec aparte, păstrând intact parfumul vremurilor la care face referire, cititorului i se relevează perspective inedite şi contribuţii esenţiale la valorile universale ale umanităţii.
Deţinătoare a mai multor premiere naţionale şi europene, curtată de elite, Sinaia s-a aflat mereu înaintea vremurilor pe care le trăia. O carte despre Sinaia trebuia scrisă şi o discuţie serioasă pe acest subiect trebuia să aibă loc. „Nu poţi preţui, dacă nu cunoşti”, spune autorul său, arhitectul Dan Nicolae Manea. Cunoaşterea acestui oraş, răsărit în mod miraculos, poate fi nu doar o lecţie pe care ne-o predau mari personalităţi şi pe care au scris-o cei mai mari arhitecţi români, dar şi prima treaptă către înţelegerea unui posibil viitor. Poate trecutul să aibă viitor? Analiza de ansamblu a evoluţiei arhitectonice şi social – culturale precum şi formularea unui set de judecăţi de valoare, sunt fundamente pe baza cărora se pot contura atitudini şi comportamente care să vizeze dezvoltarea durabilă a oricărui oraş.
Privită astfel, cartea domnului arhitect Dan Nicolae Manea poate constitui un veritabil studiu de caz, concluziile sale putând fi extrapolate la nivel naţional. Pentru orice localitate al cărui trecut poate genera un viitor … pe măsură.
Cartea educă şi conştientizează! După ce o citeşti, începi să devii atent la detaliile urbanistice pe care înainte le ignorai. Campania de promovare care va avea loc în Sinaia şi în Bucureşti dar şi la nivel naţional şi, ulterior, internaţional, îşi propune roluri multiple: să catalizeze atenţia opiniei publice asupra unui oraş emblematic, să perpetueze memoria unor mari personalităţi ale arhitecturii naţionale, să valorizeze patrimoniul arhitectural existent şi un anumit mod de a gestiona dezvoltarea durabilă a unei localităţi.
Turiştii români sau străini vor redescoperi acest oraş şi datorită faptului că “Sinaia – Oraşul elitelor” propune în premieră trasee turistice centrate pe clădirile monument, case de autor şi trasee tematice, în interiorul său şi în împrejurimile oraşului. Dar şi pentru că scoate la lumină istorisiri în care Sinaia străluceşte în cu totul altă realitate, mult mai profundă decât cea cu care ne-am obişnuit.
În română, engleză sau în alte limbi de circulaţie internaţională, “Sinaia – Oraşul elitelor” este un ambasador excepţional pentru brandul de localitate, care pune accent pe elemente de diferenţiere autentice, rezultate din valoare, calitate, tradiţie. Într-un veritabil arc peste timp, omul modern întâlneşte valoarea elitelor întipărită pentru eternitate în arhitectură dar şi în toate celelalte domenii importante care formează civilizaţia unei naţii. Începând cu acestă carte, brandul oraşului se întregeşte în mod strălucit ca fiind: “Sinaia – Oraşul elitelor”!
Despre Dan-Nicolae Manea
Absolvent al Institutului de Arhitectură ”Ion Mincu” şi al Şcolii populare de artă din Bucureşti, secţia DESIGN, arhitectul Dan-Nicolae Manea este unul dintre cei mai cunoscuţi şi preţuiţi arhitecţi de pe Valea Prahovei.
De numele său se leagă o serie de iniţiative de educare şi salvgardare privind monumentele de arhitectură printre care amintim: campania “Daţi un ban pentru Caraiman”, pentru restaurarea Monumentului Eroilor de pe Caraiman, programul intitulat ”restituiri” privind restaurarea unor piese de mobilier urban din perioada Carol I (băncile din piatră din Sinaia, Buşteni şi Azuga, fântâna de lângă Mănăstirea Sinaia, crucea din piatră de pe Molomoţ), restaurarea capelei Ion Florescu şi amenajarea parcului Alina Ştirbei.
EXPERTIZA
Peste 30 de ani de practică neîntreruptă ca arhitect planşetar, specializat în arhitectură montană în general şi cu precădere în programe rezidenţiale.
VALORI
Loialitatea faţă de client, faţă de colaboratori şi faţă de comunitate.
Prin tot ceea ce realizează, Dan-Nicolae Manea îşi propune să promoveze cele mai înalte standarde etice şi profesionale printr-un comportament care să exprime în acelaşi timp modestie şi reputaţie.
TITLURI ONORIFICE ŞI PREMII
- Premiul II la concursul internaţional de Arhitectură contemporană în situri rurale mici, 1998;
- Premiul I la bienala de arhitectură Prahova 2013 la secţiunea locuinţe şi nominalizare la secţiunea amenajări interioare;
- Premiul I la competiţia arhitecţilor BRAMAC 2009 (clădiri noi şi restaurări).
MEMBERSHIP
- Membru fondator al Ordinului Arhitecţilor din România;
- Uniunea Arhitecţilor din România;
- Membru al Registrului Urbaniştilor din România şi al Uniunii Arhitecţilor din România;
- Membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România;
- Preşedinte 2015-2016 club Rotary Valea Prahovei;
- Preşedinte al Fundaţiei Reviva şi al Asociaţiei Casa Arhitecţilor.
REALIZĂRI
Iniţiator al campaniei de informare şi monitorizare SALVAŢI SINAIA, a scris peste 100 articole săptămânale în presa zonală. Cu un stil relaxat, din care exultă pasiunea pentru conservarea valorilor naţionale, Dan-Nicolae Manea şi-a invitat constant cititorii, de-a lungul timpului, la incursiuni spaţio-temporale care le-a schimbat acestora pentru totdeauna percepţia asupra locului şi rolului jucat de oraşul Sinaia în spaţiul european.
LUCRĂRI DE REFERINŢĂ
- hotelul ANDA Sinaia;
- cabana SCHIORI Sinaia;
- pensiunea Foişorul cu Flori Sinaia;
- casa Iris Sinaia;
- reconversie complex Bucegi şi reconversie complex Bastion din Sinaia;
- CENTRU MULTIFUNCŢIONAL de CONFERINŢE Internaţional din Sinaia;
- sediul agenţiei BCR Predeal;
- peste 50 de VILE şi CASE DE VACANŢĂ în Sinaia, Buşteni şi Predeal.
Aproape firesc, ţinând cont de vasta sa experienţă ca arhitect preocupat de comunitatea din care face parte şi de pasiunea sa pentru Sinaia şi frumuseţile naturale din împrejurimi, arhitectul Dan-Nicolae Manea îşi trece în palmares un titlu nou: acela de autor al cărţii “Sinaia – Oraşul Elitelor”.
CREZ
“De când mă ştiu, nu mi-am dorit niciodată să fiu altceva decât ARHITECT, deşi am uneori senzaţia că aş putea practica în condiţii foarte bune orice meserie”.
Pentru detalii, va rugam sa accesati pagina pregatita de redactia Princeps Publishing.